Argumenten? Of eh... smoesjes?

Wat zijn jouw redenen om nog te roken? Kun je je met een sigaret beter concentreren? Houdt roken je slank? Is je opa 90 geworden met twee pakjes per dag? We horen die dingen namelijk wel vaker :)

Lees over jouw favoriete smoesje om beter te begrijpen wat er achter deze gedachten zit.

Als ik stop met roken dan mis ik t 'wandelgangen-circuit'

Als ik stop met roken dan mis ik t 'wandelgangen-circuit'

Tja, je gaat niet met je collega's naar buiten om een appelsapje te drinken of een lolly te nuttigen. Nee, trouwens waarom zou je dat eigenlijk níet doen...? je bent zo gewend naar die rookplek te gaan en dat samen roken schept natuurlijk een band. maar veel gestopte rokers ontdekken andere manieren om die band te hebben en off the record info te delen.

Ik mag al zo weinig

Ik mag al zo weinig

Soms voelt het alsof de sigaret je wordt ontnomen, de sigaret ken je al zo lang. Het is een maatje geworden. Het is alleen een maatje met een ontzettend slechte invloed. Eentje waar heel veel mensen uiteindelijk ziek van worden.. Door te stoppen met roken kun je juist bereiken dat je niet meer hoeft, dat je onafhankelijk bent en je je vrij voelt.

Zonder sigaret komt er niets meer uit mijn handen

Zonder sigaret komt er niets meer uit mijn handen

De cursisten die Bureau Los tot nu toe heeft begeleid zeggen unaniem dat ze juist erg veel extra tijd hebben. Door de sigaret werden ze daarnaast ook nog eens snel onrustig wat er voor zorgde dat een klusje juist niet werd afgemaakt omdat er gerookt moest worden.

Ik vind het gewoon zo gezellig

Ik vind het gewoon zo gezellig

Vaak beginnen mensen met roken in hun pubertijd. Gezellig met vrienden, feesten, op het terras, in de tuin.. Door deze herinneringen heb je het idee dat roken gezellig is, maar het ligt eigenlijk gewoon aan de situatie die gezellig was. Zonder de sigaret zou het toch net zo gezellig zijn? En vind je de sigaret bij de rookpaal en bijvoorbeeld in de regen ook zo gezellig?

Wat dacht je van al die luchtvervuiling?

Wat dacht je van al die luchtvervuiling?

Ja, die is inderdaad ook niet al te best, je kunt luchtvervuiling in sommige steden vergelijken met meeroken. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als roken, maar nog steeds erg ongezond.

Ik rook niet zo veel

Ik rook niet zo veel

Bij elke hijs van een sigaret wordt de zuurstofopname in het bloed vermindert, dat veroorzaakt uiteindelijk een legio aan klachten. Roken, hoe weinig ook is sowieso slecht voor de longen.

Ik moet toch ergens aan dood gaan.

Ik moet toch ergens aan dood gaan.

We gaan uiteindelijk inderdaad allemaal dood. Dood gaan door te stikken is alleen echt geen pretje.

Ik kan toch nooit stoppen

Ik kan toch nooit stoppen

Voor sommige mensen is het echt erg moeilijk om te stoppen met roken. Het kan alleen echt! Iedereen kan stoppen. De een heeft wat meer meer begeleiding nodig dan anderen. Tijdens de begeleiding leer je bijvoorbeeld dat je best trek mag hebben in een sigaret, maar dat je daar alleen niet aan toe hoeft te geven. Door dat te accepteren zul je merken dat de trek overgaat. Vaak al binnen een paar minuten.

Ik ontmoet altijd zo’n leuke mensen als ik bij de rookpaal sta.

Ik ontmoet altijd zo’n leuke mensen als ik bij de rookpaal sta.

Het is even wennen, contact maken zonder sigaret, het is je maatje en steuntje in de rug geweest, ook bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Maar echt, je deed het zelf, probeer het eens zonder, je zult zien, het gaat uiteindelijk net zo gemakkelijk.

Mijn opa heeft altijd gerookt als een ketter en is 93 geworden

Mijn opa heeft altijd gerookt als een ketter en is 93 geworden

Wat een geluksvogel die opa van jou! De cijfers zijn hard, heel hard. 1 op de 4 rokers haalt zijn pensioenleeftijd niet. Een roker gaat gemiddeld 10 jaar eerder dood. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. En het smoesje ' ik moet toch ergens aan overlijden'... Dit is geen leuke manier van sterven, echt niet.

Je moet gewoon die knop omzetten

Je moet gewoon die knop omzetten

Gewoon de knop omzetten? Veel rokers denken dat dat de manier is, soms klopt dat ook, maar vaak lukt dat helemaal niet. De stopper wordt weer roker en heeft het gevoel dat hij heeft gefaald.

De waarheid is dat het voor veel mensen erg moeilijk is om hun ‘maatje’ (de sigaret dus) te moeten opgeven. Ze komen in een rouwproces, en rouwen heeft niets met een knop omzetten te maken.

Ik rook om me te ontspannen of tegen stress

Ik rook om me te ontspannen of tegen stress

Je rookt om je te ontspannen? Om de stress de baas te kunnen? Dat lijkt maar zo hoor. Het werkt andersom: als je een tijdje niet hebt gerookt ontstaan er ontwenningsverschijnselen die stress geven. Op het moment dat je er weer eentje opsteekt hef je deze ontwenningsverschijnselen op. Dat voelt op dat moment als ontstressende ontspanning, maar is niets meer of minder dan toegeven aan je verslaving. Helaas!

Als ik stop met roken dan word ik dik!

Als ik stop met roken dan word ik dik!

Nicotine werkt als een eetlustremmer en versnelt ook het metabolisme. Maar dat is niet de echte reden waarom veel mensen aankomen in gewicht als ze stoppen met roken: veel ex-rokers komen aan omdat zij sigaretten vervangen door snoep - alsof je de ene verslaving vervangt door de andere. Dat kan anders, heus.

In onze trainingen besteden we uitgebreid aandacht aan gewichtsissues. Meer weten?

Ik kan me beter concentreren als ik rook

Ik kan me beter concentreren als ik rook

Het lijkt inderdaad zo dat je je beter concentreert als je rookt. Maar weet je waaróm dat zo is? Omdat je verslaafd bent! Als je een tijdje niet rookt krijg je ontwenningsverschijnselen. Door die ontwenningsverschijnselen ervaar je stress waardoor je je niet meer kunt concentreren. Op het moment dat je rookt hef je die verschijnselen op en kun je je (heel) eventjes weer concentreren.