Kort nieuws over roken en stoppen met roken, interessant voor professionals, rokers en niet-rokers! Veel nieuwtjes delen we ook via onze nieuwsbrief

Inloopspreekuur SMR Amsterdam Noord

Inloopspreekuur SMR Amsterdam Noord

Stoppen met roken specialist Fien Huige houdt sinds november 2018 een gratis inloopspreekuur in Gezondheidscentrum Waterlandplein. (Mede mogelijk gemaakt door Huisarts David Koetsier)

Elke maandagochtend is iedereen die meer over stoppen met roken wil weten van harte welkom. Men hoeft zich niet van te voren aan te melden. Mensen die langskomen kan Fien op weg helpen bij het stoppen, door door te verwijzen of door de roker zelf te begeleiden. Ook mensen die niet roken maar bijvoorbeeld een rokende partner hebben of mensen die al gestopt zijn, en toch wat extra coaching kunnen gebruiken zijn van harte welkom. De doelgroep is heel divers. Het blijkt dat mensen met een minimum inkomen eerder een stoppoging wagen als alle financiële belemmeringen worden weggenomen. (onderzoek AMC Stoppen met roken voor Amsterdammers met een minimuminkomen) Door het spreekuur gratis aan te bieden hoeft de doelgroep niet te declareren. Zo hoopt Bureau Los juist deze Amsterdammers te kunnen ondersteunen. 

Bureau Los doet dit project vrijwillig en is nog op zoek naar organisaties en instellingen die dit project financieel willen ondersteunen.

Hieronder een uitgebreid verhaal van zo’n consult tijdens het spreekuur dat Fien schreef voor Zorggroep ROHA.

Mevrouw 1: Is hier het spreekuur anti-rook?
Mevrouw 2 doet 1 stap over de drempel: Maar ja… Als ik ook maar 1 gram aankom dan ga ik weer roken! (denk er een luid Amsterdams accent bij)
Ik: Welkom (voorstellen, gaan zitten etc)…, vertel, hoe zijn jullie hier terechtgekomen?
Mevrouw 1: De huisarts, ze vertelde dat we naar jou moesten. Mevrouw 2 vult aan: Maar ik zei het dus al, aankomen = weer roken!
Ik: Nou, dat is helemaal duidelijk. Maar vooral, wat goed dat jullie hier zijn! Kunnen jullie wat meer vertellen over waarom je rookt?
Mevrouw 1: Al mijn vriendinnen roken, en we zijn ook nog eens allemaal buren van elkaar, het is zo gezellig en we roken gewoon allemaal, altijd, de hele dag. Maar ik wil echt niet meer, ik wil mij geen paria meer voelen.
Mevrouw 2: Ik ben echt heel benauwd. COPD. GOLD 3. En zij (kijkt naar buurvrouw), is volgens mij ook altijd benauwd. We moeten stoppen. Het is ook nog eens veel te duur.
Ik: Ok, dus jullie roken met alle buurvrouwen, want dat is gezellig. Tegelijkertijd hoor ik dat je het niet leuk vindt als mensen naar je kijken alsof je niet goed bij je hoofd bent met die peuk in je hand. Klopt dat? (…) Ook hoor ik dat je voor je gezondheid zou willen stoppen. Zijn er nog andere dingen waarom je juist wel rookt?

Mevrouw 2: Nou, ik ben eigenlijk bang om te stoppen, het lijkt mij heel moeilijk, ik weet helemaal niet hoe dat moet, ik ben nog nooit gestopt. Ik denk dat ik het niet kan, daarom ben ik ook zo blij met haar (wijst naar haar buurvrouw). Misschien dat het ons samen wel lukt.
Mevrouw 1: Ja, maar wel met pleisters hoor of van die pillen, scampi’s ofzoiets! Alleen kunnen we het niet. Dus hoe moeten we dat nou doen.
Ik: Dat is een hele goede vraag, is het goed als ik daar zo op terugkom? Je geeft aan dat je het eng vindt om te stoppen. Mag ik je daar wat over uitleggen? Waarom ik dat begrijp?
(Ik krijg goedkeuring)

Ik: Dus het is ook niet niks, dat stoppen. Ik kan mij voorstellen dat je het spannend vindt en tegelijkertijd hoor ik ook dat jullie gezondheidsklachten hebben dus dat je er liever vanaf wilt. Klopt dat?
Mevrouw 1: Ja, maar hoe moeten we dat doen, daarom komen we hier, we weten niet hoe dat moet.
Ik: je bent aan het goede adres, ik kan helpen waar jullie dat willen. Als je wilt kan ik jullie de verschillende opties hoe te stoppen uitleggen?
(opties worden uitgelegd)
Ik: Toen je binnenkwam had je het over aankomen als je stopt. Wat wil je daar over weten?
Mevrouw 2: Ik ben al te zwaar. En ik hoor van mensen die zo 25 kilo aankomen, dat wil ik echt niet hoor.
Ik: Dat is erg veel inderdaad. Wat zou voor jou nog ok zijn? Hoeveel zou je maximaal aan mogen komen van jezelf?
Mevrouw 2: de diëtist heeft mij gezegd dat 3 a 4 kilo normaal is, dat zou ik zelf nog wel ok vinden, maar ja, liever gaat er 10 kilo af.
Ik: Als je professionele begeleiding krijgt en bij heftige trek in een sigaret niet extra gaat snoepen dan is dat inderdaad wat mensen gemiddeld aankomen. In de groepstraining komen we hier ook uitgebreid op terug.
Mevrouw 1: Nou hup we gaan er gewoon voor hoor en hoeveel kost die cursus..?

Coaching on the job voor de zorgprofessional

Coaching on the job voor de zorgprofessional

In opdracht van zorggroep ROHA gaat Bureau Los alle 18 praktijkondersteuners van de huisartsen in Stadsdeel Amsterdam Noord coachen. Zij krijgen coaching on the job en scholing in de komende maanden aangeboden.

Kom in beweging en stop met roken

Kom in beweging en stop met roken

april 2016

Een fantastisch aanbod! Vanaf 11 mei start de groepscursus Los, Weg van Nicotine bij Sportiom Fitness Centre in Den Bosch. In 7 keer stoppen met roken en volhouden in combinatie met fitheidstest en bewegen, zonder extra kosten.

Door het doen van de fitheidstest en regelmatig te sporten zal je zien dat als je stopt met roken je conditie (snel) verbetert.

Beweging neemt de trek in roken weg en helpt om positief te denken. Bovendien zorgt het er ook nog eens voor dat je niet (te veel) aankomt.

Inschrijven of meer info:

fien@bureaulos.nl

Stoppen met roken voor gevorderden

Stoppen met roken voor gevorderden

december 2015

Succesvolle pilot in Den Bosch
De pilotgroep Stoppen met Roken voor Gevorderden bestond uit 7 deelnemers die al meerdere keren gestopt waren en nu definitief van het roken af wilden. Zes van hen zijn daarin geslaagd! 

We werken in deze cursus met de Formule voor Duurzame Gedragsverandering van Martin Appelo én met de ervaringsdeskundigheid van José (die zelf -tig keer gestopt is). En omdat deze methode werkt gaan we er graag mee door!

Bent u ook eerder gestopt en toch weer begonnen met roken? Benieuwd naar onze aanpak? Neem contact op met jose@bureaulos.nl

Meer rokers in Amsterdam dan in andere grote steden

Meer rokers in Amsterdam dan in andere grote steden

In Amsterdam wordt meer gerookt dat in de vier andere grote steden. Na een jarenlange daling van het aantal rokers in de stad is deze trend nu gestagneerd. In de afgelopen jaren zijn meer jong-volwassenen in de stad gaan roken. De helft van de rokende Amsterdammers geeft aan te willen stoppen met roken.

Voorkómen dat jongeren gaan roken en stimuleren dat mensen stoppen met roken, dat zijn de speerpunten uit het tabaksontmoedigingsbeleid, waartoe het College 8 december jl. heeft besloten.

Daarmee sluit de gemeente aan bij het initiatief van de Alliantie Rookvrij Nederland om jongeren rookvrij te laten opgroeien.

Nederland bij hoogste kankersterftes in Europa

In Nederland rookt nog steeds 23 procent van de volwassen bevolking. Dat aantal ligt in andere landen vaak lager.

Ruim drie op de tien Nederlanders overlijden aan kanker. Dat is het op een na hoogste percentage in de Europese Unie.Longkanker is in Nederland de meest voorkomende fatale vorm van kanker met 27 procent.

verder lezen op nu.nl

Uit de praktijk - citaten, wijsheden en gouden tips

oktober 2015

Kort lontje
Een deelneemster geeft aan Oud en Nieuw een risicovolle situatie te vinden, want ze stak het vuurwerk altijd aan met haar sigaret. Op de vraag: "Heb je een alternatief?", antwoordt ze: "Ja ik vraag hém, met zijn korte lontje!"

Bewegen helpt. Echt!
Overvalt je de trek, kom dan in beweging! Dat hoeft maar klein te zijn, je hoeft echt niet
meteen voor een halve marathon te gaan trainen.

Sta op en

  • ga glaasje water drinken
  • ga uit het raam kijken,
  • ga iemand sms-en
  • ga kijken of er post ligt
  • ga plantjes water geven

Kortom, ga iets doen, en niet nadenken over niet-roken.

Uit de praktijk
Een deelnemer die anderhalve week gestopt was voelde zich zo goed dat ze aan iedereen in haar omgeving vroeg: "Vraag eens of ik een sigaretje wil". Om dan triomfantelijk te kunnen zeggen: "Nee, dank je, ik rook niet!"

Maar niet iedereen kan zo voortvarend stoppen. Vanaf volgend jaar mei komen er akelige foto's op de sigarettenpakjes. Volgens een verstokte roker leidt dat ertoe dat een roker bij de sigarenwinkel vraagt: "Ik wil niet die waar je een hartinfarct van krijgt. Doe me dan maar die waar je impotent van wordt."

Samenwerkingen Bureau Los

oktober 2015

Sine Fuma en JBZ
In samenwerking met Sine Fuma geven we informatiebijeenkomsten en cursussen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De laatste groep had een slagingspercentage van 80%. Er is nog een groep met 6 deelnemers bezig waarvan tot nu toe 100% is gestopt met roken. En een derde groep met 14 deelnemers heeft net de derde bijeenkomst achter de rug waarin iedereen stopte met roken. 

Nog meer Sine Fuma
Het gaat zo goed bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis dat je bijna zou vergeten waar we nog meer samenwerken met Sine Fuma!We gaven de groepstraining "Rookvrij! Ook Jij?" of informatiebijeenkomsten bij

  • Heineken in Den Bosch en Amsterdam
  • ING in Capelle a/d Ijssel
  • APM Terminals in de Haven van Rotterdam
  • Rhenus Logistics op Schiphol,
  • Mediq Apotheken in Oss. 

Stichting Ismes
Bij Stichting Ismes, het Centrum voor herstellende verslaafden en hun naasten in Den Bosch starten we met informatiebijeenkomsten over roken en stoppen. Als er voldoende vraag is gaan we groepscursussen stoppen met roken aanbieden. Er zijn veel mensen die van een verslaving af zijn gekomen maar nog wel zijn blijven roken. Die willen ook van het roken af!

Nieuws en nieuwtjes

december 2015

Goedkoop roken voor jongeren
Via de website goedkooproken.com kunnen kinderen makkelijk aan tabak komen. Vandaag bestellen, de volgende dag in huis en dat alles zonder leeftijdscontrole! Dat is dus een online sluiproute voor kinderen en jongeren om goedkoop en zonder legitimatie aan sigaretten te komen. Verder lezen op Tabaknee.nl

Rookvrije Generatie
Bureau Los ondersteunt de Campagne Rookvrije Generatie. Doel is mensen die vanaf 2017 een kind krijgen de kans geven hun kind volledig rookvrij te laten opgroeien.

Nieuws en nieuwtjes

Nieuws en nieuwtjes

oktober 2015

In de krant
In het kader van Stoptober heeft Bureau Los een gratis Inloopspreekuur gehouden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Er was heel veel animo voor. Ongeveer 60 mensen zijn komen informeren naar de mogelijkheden van Stoppen met Roken. Voor De Bossche Omroep was het voorpaginanieuws!

Stoptober
Wij hopen natuurlijk dat iedereen die mee doet aan Stoptober het ook na oktober volhoudt. Laat je ons jouw ervaring met of over Stoptober weten?

Engeland verbiedt roken in de auto
In Engeland is er een wet goedgekeurd waardoor je niet meer mag roken in je eigen auto als er een kind meereist. Hoe vind jij dat? Waar ligt voor jou de grens? Helpen zulke regels jou bij het stoppen met roken? 

Nieuw! Dependance in Amsterdam

augustus 2015

Het grootste netwerk van Bureau Los bevindt zich tot nu toe in Den Bosch. Maar komend najaar verhuist Fien Huige naar Amsterdam. Zij wil het LOS-netwerk daar verder uitbreiden. Dat betekent, dat we vanaf oktober ook in Amsterdam groepscursussen en cursussen 'stoppen met een maatje' aanbieden. Dus ben jij of ken jij iemand die graag wil stoppen met roken? Ken je professionals die kunnen doorverwijzen? Heb je een tip voor een huisartsenpraktijk waar we contact mee kunnen opnemen? Andere mensen die stoppers ondersteunen? Neem dan contact op met Fien: fien@bureaulos.nl.

Amsterdam gaat Los!

De Streep

De Streep

augustus 2015

De allerlaatste anti-tabaks-campagne
De nieuwe campagne 'De Streep' gaat over het feit dat er ieder jaar in Nederland 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van nicotineverslaving. De tabaksindustrie wil geld blijven verdienen, dus moeten deze doden vervangen worden. Iedere dag opnieuw raken er dan ook 110 kinderen verslaafd aan nicotine. De overheid doet er niets aan dit te stoppen. Deze campagne toont aan waarom het belangrijk is nu een streep te trekken.

De campagne wordt ondersteund door een geweldige documentaire genaamd De Vervangers, zie de video hieronder.

Bureau Los was aanwezig bij de lancering van de campagne en première van de film. We waren enorm onder de indruk, van het werk, de schokkende cijfers, de tabakslobby en de gevolgen van het beleid dat nu gevoerd wordt door onze overheid. We roepen iedereen op om mee te doen aan de campagne