José van Vugt

l jose-van-vugt-trainer-stoppen-met-roken-1Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om te stoppen met roken.

Ik ken ongeveer alle ontwenningsverschijnselen en de enorme trek die je kan overvallen... In de ruim 30 jaar dat ik rookte ben ik op alle mogelijke manieren door mijn omgeving gemotiveerd om te stoppen. Affiches van zwarte longen, smekende kinderogen, voorbeelden van ziektes gerelateerd aan het roken, leidden er soms toe dat ik stopte. Maar na een paar weken of een paar maanden begon ik weer met het bietsen van een sigaretje of shagje van een ander en was ik weer gewoon aan het roken. Ik onderschatte mijn verslaving! Ik kan niet meer zeggen hoe vaak ik probeerde te stoppen. Tot ik in 2001 de motivatie vond die bij mij paste en de situatie optimaal was. Eigenlijk tot mijn eigen verbazing was ik op een dag zomaar 1 jaar gestopt.

Het niet meer afhankelijk willen zijn bleek voor mij een ijzersterke motivatie en de gedachte alleen al dat ik voor de zoveelste keer het ontwenningsproces zou moeten doorlopen weerhield me van zelfs maar een trekje. Ik ben heel blij dat ik rookvrij ben en zet me er graag voor in om anderen ook deze vrijheid te laten verwerven.

Werkverleden, expertise
Van huis uit ben ik bibliothecaris; sinds 1981 werk ik bij instellingen voor welzijn en gezondheidszorg. Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor de invloed van de sociale achtergrond van mensen. Dat resulteerde in 1991 in een boek over de invloed van sociale klassen: "Uit een goed nest". Ervaring met groepswerk heb ik opgedaan met meisjes- en vrouwengroepen en met gemengde groepen. Ik heb van 1987 - 2000 talloze trainingen bijgewoond en geassisteerd over de invloed van sociaal-economische achtergrond van mensen en de invloed daarvan op henzelf en samenwerking.

  • Sinds 2001 ben ik door Stivoro gecertificeerd trainer 'Pakje Kans! samen stoppen met roken'. Ik gaf deze trainingen voornamelijk voor GGD Hart voor Brabant.
  • Bij GGD Hart voor Brabant heb ik ook, van 2004 tot 2008, de coördinatie van de trainingen Pakje Kans! gedaan en was ik o.a. verantwoordelijk voor begeleiding en deskundigheidsbevordering van de trainers. Met het opheffen van Stivoro zijn ook de trainingen Pakje Kans komen te vervallen.
  • Sinds 2008 ben ik door SineFuma gecertificeerd trainer 'Rookvrij! Ook jij?' en geef ik deze training, voor particulieren en voor bedrijven.
  • Sinds 2008 geef ik coaching en training voor individuen en groepen volgens mijn eigen Methode Los, Weg van Nicotine. Daarbij maak ik gebruik van behandelstrategieen, gedragstherapie, NLP en Mindfulness.

En verder:

  • Ik verzorg (na-)scholingen voor praktijkondersteuners, onder meer via Sine Fuma en bij Avans + opleidingen
  • Ik verzorg op aanvraag inloopspreekuren in Den Bosch (onder meer voor gezondheidscentrum Samen Beter)
  • Regelmatig volg ik bijscholingen en bijeenkomsten deskundigheidsbevordering.

Mijn uitgangspunt is dat het is een misverstand is om te denken dat je stoppen met roken "gewoon moet doen". Iedere roker is uniek; het allerbelangrijkste is dat je kiest wat bij jou past. Mensen die onder mijn begeleiding met roken gestopt zijn ervaren mij als persoonlijk geïnteresseerd, enthousiast, energiek en positief.

José op LinkedIn

Over Bureau Los

Bureau Los V.O.F geeft voorlichting, advies, coaching en trainingen aan individuele rokers én bedrijven en organisaties die te maken hebben met rokende werknemers en cliënten.

José van Vugt is één van de twee eigenaren van Bureau Los en is als erkend stoppen met roken-trainer opgenomen in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Ook de Methode LOS, Weg van nicotine is in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken geaccrediteerd voor zowel Persoonlijke Coaching als voor Groepstrainingen.

Lees ook het verhaal van

Meer weten? Neem contact op!