Fien Huige

m fien-huige-stoppen-met-rokenIk heb zo veel stoppogingen ondernomen in de 15 jaar dat ik rookte dat ik ze echt niet meer kan tellen. Telkens opnieuw ging ik  voor de bijl. Dan stond ik in de kroeg en waren opeens al mijn voornemens niet meer zo belangrijk; 'ik stop morgen wel weer' en 'ik mag best één avondje', de dag daarop zat mijn pakje met de 3 overgebleven peuken nog in mijn tas... Of bijvoorbeeld die keer dat ik meer dan 2 maanden gestopt was: Ik zat thuis op de bank en ik had niets te doen. Zonder na te denken stond ik op, liep naar de friettent op de hoek en kocht een pakje sigaretten dat ik achter elkaar oprookte.

Een stervende grootvader die mij vertelde dat het door het roken kwam dat hij nu zo ziek was... Het hielp allemaal niets. Totdat ik de juiste motivatie vond en doorzette. Eindelijk lukte het. Ik ben daar nog steeds super trots op. Nu help ik heel graag anderen om ook de juiste persoonlijke motivatie te vinden om te kunnen stoppen.

Ik ben opgeleid door Bureau Los en liep 6 maanden mee met José. Zo leerde ik over tabaksverslaving, mindfullness, motiverende gespreksvoering, medicijnen en nicotinevervangers en over groepsdynamica. Door de combinatie van theorie, meelopen met alle activiteiten van Bureau Los en te trainen onder supervisie heb ik mijn deskundigheid om rokers te begeleiden opgebouwd. Daarnaast, heb ik bij Sine Fuma de cursus 2 Stop Farmacotherapie en de Training voor Trainers gevolgd; bij Momentum volgde ik de training Motiverende Gespreksvoering.

Voordat ik als stoppen met roken coach werkte deed ik iets heel anders. Ik werkte als eventmanager. Ik was er zo een met een headset op, draaiboeken maken, heel veel telefoneren, regelen regelen regelen, problemen oplossen en meer. Ik heb genoten van die tijd als spin in het web, maar ben heel blij met mijn carrièreswitch. Ik ben altijd al geïnteresseerd in anderen, ik help mensen gewoon graag, ben geïnteresseerd in beweegredenen, wat iemand drijft, waarom je het één wilt, maar juist het ander doet, en kan die interesses volop kwijt als stoppen met roken coach.

Eén van de eerste dingen die ik leerde als stoppen met roken coach is dat iedereen weer anders is. Wat voor de één helpt is niet per se wat de ander nodig heeft. Daarom werken wij altijd op maat, ook als je in een groep zit. Het is daardoor voor mij telkens weer een verrassing wat er tijdens een training gaat gebeuren. Rookverslaving is natuurlijk een serieus onderwerp, maar dat betekent niet dat het niet leuk kan zijn om te stoppen. Wij proberen daar in ieder geval een beetje een feestje van te maken.

6 januari 2015

Over Bureau Los

Bureau Los V.O.F geeft voorlichting, advies, coaching en trainingen aan individuele rokers én bedrijven en organisaties die te maken hebben met rokende werknemers en cliënten.

Fien Huige is één van de twee eigenaren van Bureau Los en is als erkend stoppen met roken-trainer opgenomen in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Ook de Methode LOS, Weg van Nicotine is in het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken geaccrediteerd voor zowel Persoonlijke Coaching als voor Groepstrainingen.

Lees ook het verhaal van

Meer weten? Neem contact op!