Anna: vallen en weer opstaan

Anna: vallen en weer opstaan

Drie jaar gestopt met roken en dan weer beginnen? Het overkwam Anna (53). Ze stopte opnieuw, en inmiddels lijkt ze het erop dat ze het nicotinemonster definitief verslagen heeft.

In 2009 was Anna een van de deelnemers van een groep Amsterdamse rokers die hun verslaving wilden doorbreken. Dat lukte prima, maar tot haar eigen verbazing pafte ze drie jaar later zomaar een half pakje sigaretten weg dat was achtergelaten door een bezoeker. "Opeens die sigaretten oproken is één ding, het echte moment was bij de sigarenboer, in de rij voor de kassa. Ik heb daar zeker vijf minuten moeten wachten voordat ik aan de beurt was. Waarom heb ik me niet omgedraaid? Echt begrijpen doe ik dat nog steeds niet."

Het heeft even geduurd voordat ze de moed vond om opnieuw te stoppen. "En dat terwijl ik ervaren had hoe bevrijdend het is om niet te hoeven roken." Is ze er nu definitief vanaf? "Dat durf ik niet te zeggen. Maar ik kan me niet voorstellen dat ik er weer instink. Letterlijk."

Anna heeft veel gehad aan de training van Bureau Los. "In die 7 weken word je je heel bewust van je gedrag en krijg je heel veel kennis. Ik wist natuurlijk wel hoe slecht roken voor je gezondheid is - als je niet onder een steen leeft weet je dat - maar op basis van kennis je gedrag veranderen is een ander verhaal."

Hoe heeft ze de training ervaren? "Je doet mee met zo'n training met een doel, het is serieus, informatief, soms heel persoonlijk en confronterend. Tegelijkertijd hebben we ook ontzettend gelachen om elkaar en onszelf. Daardoor ontstaat iets heel positiefs. Daar kon ik op terugvallen toen ik de tweede keer stopte - zonder groep, zonder coaching: ik wist hoe het moest. Ik kon het."

 

7 januari 2015

Gezellig hè?!
Geef toe: gezellig is het al lang niet meer. Omdat je nergens meer mag roken ben je een buitenstaander geworden. Je gezondheid kan ook best wat beter. En het geld dat je per jaar verbrandt...

Training, coaching of advies op maat

 

Meer weten? Mail naar info@bureaulos.nl

Gezellig hè, zo'n sigaret (illustratie: Noor Huige)