Argumenten? Of eh... smoesjes?

Wat zijn jouw redenen om nog te roken? Kun je je met een sigaret beter concentreren? Houdt roken je slank? Is je opa 90 geworden met twee pakjes per dag? We horen die dingen namelijk wel vaker :)

Lees over jouw favoriete smoesje om beter te begrijpen wat er achter deze gedachten zit.

Mijn opa heeft altijd gerookt als een ketter en is 93 geworden

Mijn opa heeft altijd gerookt als een ketter en is 93 geworden

Wat een geluksvogel die opa van jou! De cijfers zijn hard, heel hard. 1 op de 4 rokers haalt zijn pensioenleeftijd niet. Een roker gaat gemiddeld 10 jaar eerder dood. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. En het smoesje ' ik moet toch ergens aan overlijden'... Dit is geen leuke manier van sterven, echt niet.

Je moet gewoon die knop omzetten

Je moet gewoon die knop omzetten

Gewoon de knop omzetten? Veel rokers denken dat dat de manier is, soms klopt dat ook, maar vaak lukt dat helemaal niet. De stopper wordt weer roker en heeft het gevoel dat hij heeft gefaald.

De waarheid is dat het voor veel mensen erg moeilijk is om hun ‘maatje’ (de sigaret dus) te moeten opgeven. Ze komen in een rouwproces, en rouwen heeft niets met een knop omzetten te maken.

Ik rook om me te ontspannen of tegen stress

Ik rook om me te ontspannen of tegen stress

Je rookt om je te ontspannen? Om de stress de baas te kunnen? Dat lijkt maar zo hoor. Het werkt andersom: als je een tijdje niet hebt gerookt ontstaan er ontwenningsverschijnselen die stress geven. Op het moment dat je er weer eentje opsteekt hef je deze ontwenningsverschijnselen op. Dat voelt op dat moment als ontstressende ontspanning, maar is niets meer of minder dan toegeven aan je verslaving. Helaas!

Als ik stop met roken dan word ik dik!

Als ik stop met roken dan word ik dik!

Nicotine werkt als een eetlustremmer en versnelt ook het metabolisme. Maar dat is niet de echte reden waarom veel mensen aankomen in gewicht als ze stoppen met roken: veel ex-rokers komen aan omdat zij sigaretten vervangen door snoep - alsof je de ene verslaving vervangt door de andere. Dat kan anders, heus.

In onze trainingen besteden we uitgebreid aandacht aan gewichtsissues. Meer weten?

Ik kan me beter concentreren als ik rook

Ik kan me beter concentreren als ik rook

Het lijkt inderdaad zo dat je je beter concentreert als je rookt. Maar weet je waaróm dat zo is? Omdat je verslaafd bent! Als je een tijdje niet rookt krijg je ontwenningsverschijnselen. Door die ontwenningsverschijnselen ervaar je stress waardoor je je niet meer kunt concentreren. Op het moment dat je rookt hef je die verschijnselen op en kun je je (heel) eventjes weer concentreren.